lördag 6 februari 2010

Oljesand

I en av mina kurser, Global Environmental Challange: Sustainability, så har vi haft en debatt om oljesand. Jag erkänner att jag inte visste mycket om ämnet innan men det visade sig vara väldigt intressant, och skrämmande.

Oljesanden är en sand eller lera blandad med vatten och 10-12% av ett ämne som kallas bitumen. Bitumen är en tät, trögflytande och tjärliknande typ av råolja som inte är flytande i sitt naturliga tillstånd. Nu när oljedepåerna börjar sina och priset stiger så innebär det att utvinning av olja från bitumen blir ett alternativ ur ett ekonomisk perspektiv. Det stora problemet med detta, förutom att det är en oersättlig naturresurs, att processen är enormt energikrävande. Det finns i huvudsak två sätt att komma åt oljesanden, genom öppna grustag (CSS) och genom borrning (SAGD). Den sista används vid djup på över 75 m och går till genom att vattenånga sprutas in vilken löser upp bitumet, vattenblandningen går sedan vidare nästa steg i förädlingsprocessen. Analyser har visat att 80% av oljesanden ligger på ett sådant djup att man måste borra. Jag ska inte gå in i djupare detaljer i processen men att hetta upp vattnet är givetvis väldigt energikrävande och det är bara första steget, produkten man får är långt ifrån ren och vidare upphettning i flera faser behövs för att rengöra och förädla oljan till brukbart skick. Det är inte bara energikrävande, det går även åt stora mängder vatten, vatten som sedan blir så förorenat att det lagras i enorma dammar där personal måste skjuta varningsskott för att fåglar inte ska bli förgiftade. Skulle detta vattnet läcka ut i grundvattnet så blir konsekvenserna omfattande. Troligtvis har stora mängder redan läckt ut och det har kommit flera oroväckande rapporter. I en by (i Alberta) såg man tydliga tecken på ökade fall av cancer, reumatism och diabetes som trolig följd av förorenat vatten. Djur har även blivit drabbade och utvecklat tumörer och andra sjukdomar.

För tillfället så är det naturgas som används som energikälla och om denna ska ersättas med kärnkraftverk så behövs det 20 stycken för att täcka energibehovet år 2015. 5 stycken har redan blivit godkända och kommer att byggas. Man bygger alltså kärnkraftverk för att kunna öka utsläppen av växthusgaser. Bra tänkt där! Utsläppen av växthusgaser är 20-30% högre än vid konventionell oljeframställning. Produktionen av 1 miljon fat motsvarar utsläpp från 12 miljoner bilar. I Alberta är kapaciteten över 1 miljoner fat per dag!!

Anledningen att jag pratar om Alberta är för att det är där det sker. Kanada och Venezuela sitter på de största depåerna av oljesand (Kanada är nummer 2 efter Saudiarabien som största oljeland). 44% av Kanadas oljeproduktion var 2007 från oljesand. I Kanada säljer man även rättigheter för oljesanden, ett bolag som köpt mark är Statoil.

Några siffror:
4 ton (2 ton grus och sten + 2 ton oljesand) behövs för att producera ett fat (159 liter) olja
3 fat vatten förbrukas för 1 fat bitumen (borrningsmetoden)
Energimässigt går det åt 1 fat olja för var 5:e som produceras

Det är givetvis mycket ja inte fått med nu, och jag kan inte garantera att alla siffror är korrekta, men ni förstår säkert innebörden av detta projekt. Vi gräver oss djupare ner i oljeberoendet och släpper genom detta ut enorma mängder växthusgaser som knappast bättrar på det kritiska tillståndet vi redan har idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar